Jesteś tutaj:

O oleju rzepakowym

Masło czy olej rzepakowy?

Te dwa produkty to jedne z najchętniej wybieranych przez Polaków produktów tłuszczowych wzbogacających codzienną dietę. Ma na to wpływ wiele czynników, między innymi ich dostępność, nasza rodzima tradycja kulinarna czy walory smakowe. Poza konsystencją i…

Pokaż szczegóły

Olej rzepakowy wolny od glifosatu

Pojawiło się pytanie, czy w oleju rzepakowym jest obecny glifosat. Postanowiliśmy zapytać niezależnych ekspertów, zajmujących się badaniem pozostałości tego herbicydu w produktach spożywczych i odpowiedzieć na to pytanie.   „Sprawdziliśmy zarówno dostępny w sklepach olej…

Pokaż szczegóły

Wakacyjne śniadanie

Powolne, bez pośpiechu, zjedzone w towarzystwie rodziny na tarasie, na trawie lub na kocu na plaży – wakacyjne śniadanie ma swój niepowtarzalny klimat i smak. Uwolnieni od większości obowiązków w czasie urlopu w końcu mamy…

Pokaż szczegóły

Czas na rower!

Już ponad ¾ Polaków korzysta z roweru kilka razy w tygodniu. Duża część aktywnych rowerzystów to właściciele samochodów, którzy regularnie rezygnują z czterech kół na rzecz dwóch. Na rowerach chętnie jeździmy do pracy, szkoły i…

Pokaż szczegóły

Produkcja oleju rzepakowego w Europie

Dane organizacji branżowych pokazują, że nie tylko Polacy pokochali olej rzepakowy. Dzięki szeroko zakrojonym kampaniom edukacyjnym, prowadzonym w krajach UE m.in. przy wsparciu Komisji Europejskiej, popularność oleju rzepakowego w Europie wzrosła znacząco na przestrzeni ostatnich…

Pokaż szczegóły

Produkcja rzepaku: Europa i świat

Nie tylko polskie pola zakwitają w maju na żółto. W porze kwitnienia rzepaku charakterystyczne jasnożółte kwiaty znajdziemy nawet u stóp ośnieżonych szczytów Alp. Unia Europejska to światowy lider w produkcji rzepaku. Państwa członkowskie prześcigają pod…

Pokaż szczegóły