Pampuchy drożdżowe / kluski na parze
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 50 g drożdży,
- 500 ml mleka*,
- 4 jajka, roztrzepane,
- 2 łyżki oleju rzepakowego**,
- 4-5 łyżek cukru,
- szczypta soli
* jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde (różne mąki chłoną inaczej płyny, zależy od wielkości jajek), należy dodać odrobinę mleka
** dodatek oleju (tłuszczu) sprawia, że ciasto dużo lepiej się wyrabia. rzepakowy dlatego, że jego naturalny smak i zapach nie wpłyną na właściwości smakowe i zapachowe samych pampuchów
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Mleko podgrzać, przelać do dużej miski, po czym dodać drożdże i je rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Należy je zagniatać przynajmniej 10-15 minut – ciasto ma być idealnie gładkie (warunek tego by były puszyste i kształtne). Następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia – na godzinę/półtorej.
Formowanie pampuchów
Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrobić ciasto – ok. 5 minut. Gdyby zbytnio lepiło się do rąk, należy podsypać je mąką. Po zagniataniu, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką i „rozpłaszczyć” – delikatnie rozciągając dłońmi na boki. Przy pomocy szklanki wycinać kółka i z nich formować kule. Gotowe kule układać na suchej, oprószonej mąką powierzchni, lekko spłaszczając dłonią. Pozostawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia.
Gotowanie na parze
Po tym czasie gotować je partiami na parze przez ok. 7-8 minut.
Gotowanie na parze: do dużego garnka wlać wodę do połowy wysokości a na wierzchu nakryć go gazą, szczelnie przytwierdzając do boków garnka (np. sznurkiem). W trakcie gotowania nakryć garnek szczelnie dużą, wysoką miską.