Przepis na prostą i efektowną sałatkę z pieczonym burakiem, pomarańczą, serem feta i olejem rzepakowym
Nie masz czasu na gotowanie, a zjadłbyś coś lekkiego i pysznego? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie!
Kluczowy przy jej przygotowywaniu jest sos – słodki, kwaśny i bardzo aromatyczny, który genialnie łączy ze sobą z pozoru skrajne smaki pomarańczy, buraka i sera. Porcja takiej sałatki z sosem zapewni nam dzienną dawkę omega-3 (ALA) i moc witamin.
Składniki (mnożymy razy ilość osób):
– garść rukoli
– upieczony i obrany ze skórki mały burak lub 1/2 dużego – pokrojony na nieduże kawałki
– 1 mała pomarańcza – obrana ze skóry, pokrojona i pozbawiona białych skórek
– ser feta – 50 g
Sos (dla czterech osób):
– musztarda – 40 g
– miód – 30 g
– sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy (bez miąższu) – 60 g
– ocet balsamiczny– 20 g
– olej rzepakowy – 80 g
– przyprawy: świeżo mielony pieprz, można dodać świeży rozmaryn, ewentualnie kilka kropel sosu sojowego
Przygotowanie sosu:
Miksujemy wszystkie składniki oprócz oleju. Po zmiksowaniu lejemy olej cienką stróżką i miksujemy dalej – olej nada właściwą konsystencję sosu.
Propozycja podania:
Rukolę wyłóż na półmisek, ułóż kawałki pomarańczy i pieczonego buraka, polej sosem, a na koniec dodaj ser feta.
Smacznego!