Śledzie w oleju z dodatkiem korzennych przypraw i skórki mandarynki
Zapytani o to, jakie zapachy i smaki kojarzą nam się ze świętami, wielu z nas spontanicznie odpowiada, że mówiąc „święta” czuje zapach mandarynki, świerku i aromatycznych korzennych przypraw. Nic dziwnego – cytrusy najsmaczniejsze są w okresie polskiej zimy, świerk to stały element wystroju domu, a przyprawy korzenne to idealny dodatek do dań i sposób na rozgrzanie się podczas zimowej chlapy.
Próbowaliście kiedyś połączyć te kojarzące się ze świętami smaki w jednej potrawie?
Tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego wszystkie te smaki idealnie połączą się na neutralnym gruncie oleju rzepakowego. Mandarynka orzeźwi danie, miód osłodzi a przyprawy nadadzą niepowtarzalnego, rozgrzewającego aromatu.
Rafinowany olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dlatego jest idealny jako baza do tego świątecznego dania – śledzie w oleju z dodatkiem korzennych przypraw i skórki mandarynki.
Składniki:
- 400g śledzi
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- sok z całej mandarynki
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z 1 mandarynki
Przyprawy:
- Goździki – ok 10 sztuk
- 1 łyżeczka cynamonu
- Świeżo starty imbir – ok ½ łyżeczki
- Sól
- pieprz
Wykonanie:
- Śledzie namoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając.
- Na suchą patelnię wsypać przyprawy i podgrzać je do uwolnienia aromatów.
- W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki – olej rzepakowy, miód, musztardę, sok z mandarynki i otarta mandarynkowa skórkę
- Mieszamy zalewę z przyprawami dodając sól i pieprz
- Śledzie kroimy w 2 cm kawałki, a następnie układamy warstwami w dużym słoiku lub wąskiej misce, przekładając je przygotowaną zalewą
- Tak przygotowane śledziki odstawiamy na 1,2 dni do lodówki J
Smacznego!